Drewno Bez Kory Do Wędzenia Mięs i Ryb
Do wędzenia bez kory wszelkich wyrobów z mięs i ryb najczęściej stosuje się drewno z drzew liściastych, zarówno tych owocowych, jak i gatunków ozdobnych oraz leśnych. Sadownicy mogą wykorzystać do wędzenia przycięte gałęzie jabłoni, grusz, wiśni i innych drzew owocowych. Dym ze spalanego drewna wnika w głąb produktu, nadając mu właściwy dla wykorzystywanego gatunku drewna kolor, aromat i smak. Stosując nasze drewno wędzarnicze możesz cieszyć się specyficzną, żółto-brązową barwą uwędzonego wyrobu. Kupując u nas masz stuprocentową pewność, że produkt cechuje wysoka jakość.
Drewno bez kory do wędzenia czyli jakość ponad wszystko!
Lekko brązowawo-rumiany kawałek szynki, ułożonej na drewnianej desce, zaraz obok aromatycznej, jałowcowej kiełbasy. Brzmi co najmniej smacznie, prawda? Dodajmy do tego, że jest to wyrób domowy, przygotowany dla nas przez jednego z gospodarzy. Lepiej? Niewiele jest rzeczy, które mogą bardziej zachęcić nas do zajęcia miejsca przy stole, niż to. Nic dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na własnoręczne wędzenie mięsa, ale jak się za to zabrać?
Oczywistym jest wybór odpowiedniego rodzaju mięsa, jednak to co może być najbardziej problematyczne to drewno. Które wybrać, czy każde się nadaje, czego unikać? Zacznijmy od podstaw.
Jakość ponad wszystko
Zanim przystąpimy do wędzenia, powinniśmy być pewni co do jakości drewna jakim dysponujemy. Przede wszystkim musi być ono odpowiednio suche (wilgotność na poziomie 25%). Mokre drewno wydziela zbyt dużą ilość sadzy i smoły, która będzie odkładać się na mięsie. Możemy spodziewać się wtedy intensywnego, gorzkiego posmaku. U nas masz pewność, że kupujesz towar z którego będziesz w pełni zadowolony.
Które drewno do wędzenia – jaki gatunek drzew wybrać najlepiej?
Do wędzenia bez kory wszelkich wyrobów z mięs i ryb najczęściej stosuje się drewno z drzew liściastych, zarówno tych owocowych, jak i gatunków ozdobnych oraz leśnych. Sadownicy mogą wykorzystać do wędzenia przycięte gałęzie jabłoni, grusz, wiśni i innych drzew owocowych.
Bezwzględnie unikaj do wędzenia drewna z drzew iglastych. Wydzielają one podczas wędzenia bardzo dużo klejących substancji smolistych, które mocno osadzają się na wędzonkach, powodując ich bardzo ciemną barwę i gorzki smak. Takie wyroby są po prostu niezdrowe. Nasze zdrowie jest na pierwszym miejscu.
Przygotowanie drewna do wędzenia – ważne informacje:
Olcha
Gatunki mięs: drób, wołowina, wieprzowina, baranina, ryby i owoce morza
Barwa i smak: nadaje wędzonkom ciemnożółty lub jasnobrązowy kolor
Brzoza
Gatunki mięs: wszystkie rodzaje
Kolor i smak: Odkorowana znakomicie nadaje się na rozpalenie paleniska oraz do obsuszania mięsa. Drewno z brzozy należy bezwzględnie okorować! Kora brzozy zawiera kopcące i szkodliwe substancje!
Buk
Gatunki mięs: wszystkie rodzaje mięs, w szczególności jagnięcina i drób
Barwa i smak: nadaje mięsu intensywny smak oraz cytrynowy kolor
Jesion
Gatunki mięs: dziczyzna, drób, wieprzowina
Barwa i smak: nadaje wędzonkom ostry posmak oraz złocistą barwę
Akacja
Gatunki mięs: wieprzowina, drób
Barwa i smak: nadaje wędzonkom delikatny smak oraz jasny, cytrynowy kolor.
Dąb
Gatunki mięs: drób, wołowina, ryby, dziczyzna
Barwa i smak: Nadaje bardzo mocny, brązowy kolor a także intensywny smak
Dym ze spalanego drewna wnika w głąb produktu, nadając mu właściwy dla wykorzystywanego gatunku drewna kolor, aromat i smak. Stosując nasze drewno wędzarnicze możesz cieszyć się specyficzną, żółto-brązową barwą uwędzonego wyrobu. Kupując u nas masz stuprocentową pewność, że produkt cechuje wysoka jakość.