Sól Peklująca 0,35%-0,45%
Azotynowa sól peklująca (peklosól*) jest niezastąpiona w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Peklowanie nawiązuje do jednego z najstarszych sposobów konserwowania żywności – konserwacji za pomocą soli. Peklosól zapewnia stabilność mikrobiologiczną mięsa, oddalając zagrożenie zatrucia jadem kiełbasianym; konserwuje mięso, dodając różowego koloru i pikantnego posmaku.
Sól Peklująca 0,35%-0,45% marki CIECH
W procesie technologicznym wdrożono system HACCP eliminujący lub ograniczający do bezpiecznego poziomu możliwość przedostania się do produktu zanieczyszczeń chemicznych, mikrobiologicznych i fizycznych.
Produkt nie zawiera:
organizmów modyfikowanych genetycznie,
składników pochodzenia zwierzęcego,
substancji wywołujących alergię,
w produkcji nie stosuje się promieniowania jonizującego.
Uwaga: Sól jest substancją higroskopijną; towar należy chronić przed zawilgoceniem i/lub zamoczeniem!
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Produkt należy przechowywać w czystych i suchych pomieszczeniach o wilgotności poniżej 75% w szczelnie zamkniętych opakowaniach.