Nawóz OGRÓD 2001 Uniwersalny
Uniwersalny nawóz do stosowania pod uprawy warzyw i owoców. Zawiera kompletny zestaw makroskładników i mikroelementów pokarmowych. Zapewnia optymalne warunki rozwoju i owocowania roślin. Ze względu na niską zawartość chloru korzystnie wpływa na jakość warzyw i owoców. Ponadto, poprawia właściwości biologiczno – chemiczne gleby.
OGRÓD 2001 UNIWERSALNY przeznaczony jest do nawożenia warzyw oraz drzew i krzewów owocowych.
Zasady stosowania
Nawóz może być stosowany przedsiewnie lub pogłównie. Zaleca się równomierny rozsiew nawozu na całej powierzchni przeznaczonej pod warzywa. Pod drzewa i krzewy owocowe nawóz należy rozsypać w promieniu większym niż zasięg korony. W miarę możliwości należy wymieszać go z glebą. Nie należy stosować nawozu na mokre liście.
Dawkowanie
warzywa w uprawie gruntowej w dwóch częściach: 1/2 dawki przed siewem lub sadzeniem i 1/2 pogłównie 9,0-22,0
fasola, groch, rzodkiewka jednorazowo przed siewem 4,5-5,5
truskawki jednorazowo po zbiorach 3,5-8,0
porzeczki, agrest w dwóch częściach: 2/3 dawki wiosną i 1/3 po zbiorach 9,0-18,0
maliny w dwóch częściach: 2/3 dawki wiosną i 1/3 po zbiorach 8,0-14,0
młode drzewa owocowe
(na drzewo) w dwóch częściach: 1/2 dawki po zbiorach lub wczesną wiosną i 1/2 w dwa tygodnie po kwitnieniu. 0,6-1,2
stare drzewa
(na drzewo) w dwóch częściach: 1/2 dawki po zbiorach lub wczesną wiosną i 1/2 w dwa tygodnie po kwitnieniu 1,2-2,4
Właściwości
OGRÓD 2001 UNIWERSALNY jest nawozem wieloskładnikowym zawierającym:
9,3% azotu (N) całkowitego w formie amonowej,
5% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i w wodzie,
4% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie,
9,3% potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie,
3% magnezu (MgO) całkowitego,
39% siarki (SO3) rozpuszczalnej w wodzie,
oraz mikroskładniki pokarmowe:
0,03% boru (B),
0,12% miedzi (Cu),
0,18% żelaza (Fe),
0,18% manganu (Mn),
0,01% molibdenu (Mo),
0,03% cynku (Zn).
OGRÓD 2001 UNIWERSALNY:
zawiera kompletny zestaw makroskładników i mikroelementów pokarmowych,
zapewnia optymalne warunki rozwoju i owocowania roślin,
ze względu na niską zawartość chloru korzystnie wpływa na jakość warzyw i owoców,
poprawia właściwości biologiczno – chemiczne gleby,
poprawia zimotrwałość,
granulacja nawozu oraz odpowiednia forma zawartych składników gwarantują długotrwałe działanie.