Pyszna pizza z pieca opalanego drewnem

person Opublikowany przez: Karolina ze Stones Garden list Kategoria: Drewno Dnia: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetleń: 1031

Poznaj nową modę kulinarną i rozkoszuj się prawdziwą włoską pizzą. Potrawa prosto z pieca opalanego drewnem jest miękka, chrupiąca i po prostu pyszna. Kto raz jej spróbuje, nie będzie chciał innej! Poznaj tajemnice wypiekania drożdżowego placka zgodnie z włoską recepturą.

Idealne ciasto

Aby pizza z pieca opalanego drewnem wyszła miękka, chrupiąca i przede wszystkim pyszna potrzeba wiele praktyki i umiejętności. Prawdziwa włoska potrawa, pochodząca z Neapolu, przygotowywana jest wyłącznie z mąki, drożdży, wody i soli. Najważniejsze są odpowiednie proporcje. Ciasto musi też odpowiednio długo dojrzewać – dopiero wtedy jest porcjowane. Następnie trzeba je dobrze wyklepać, aby zwiększyć jego średnice, a później uformować pulchne ranty. Po nałożeniu dodatków pizza może trafić do pieca. Prawdziwą sztuką jest upieczenie jej na całej powierzchni z zarumienionymi brzegami. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni sprzęt oraz umiejętności. Nauka techniki wypiekania dobrej pizzy może potrwać nawet kilka lat - najlepszą metodą jest próbowanie i uczenie się na błędach.

Sztuka wypiekania

Temperatura pieca musi być wysoka, tak aby uzyskać ciasto, które na brzegach będzie chrupiące, a którego środek będzie miękki, jednak nieopadający. Istotnym elementem jest dobrej jakości drewno do pizzy . Powinno być suszone, ale z zachowaną odpowiednią wilgotnością oraz pozbawione wszelkich niedoskonałości, takich jak pleśnie czy grzyby, które mogą wywoływać alergie. Postaw na propozycje pozyskiwane ze zrównoważonej gospodarki leśnej. Po spaleniu zostaje niewiele popiołu, który możesz wykorzystać jako nawóz do roślin. Czas wypieku pizzy w takim piecu jest bardzo krótki i wymaga odpowiedniej kontroli. Potrawa może być już gotowa nawet po 60 sekundach. Takiego efektu nie uzyskasz, piekąc ją w zwykłym piecu. Podkreśl smak włoskiej pizzy przy użyciu odpowiedniego drewna.Pyszna pizza z pieca opalanego drewnem

Ważne są również dodatki

Kolejnym sekretem uzyskania pysznej, włoskiej pizzy jest dobór wysokiej jakości świeżych dodatków. Nie powinno się oszczędzać na soczystych pomidorach, prawdziwej mozzarelli czy aromatycznych przyprawach. Warto pokusić się o ser kozi, trufle, czy karczochy. Jeśli chcesz prowadzić pizzerię, która przyciągnie klientów, wybieraj także prawdziwie włoskie dodatki, takie jak parmigiano reggiano, friarelli czy nduja. Wymyślaj nowe kombinacje na przykład z krewetkami, ośmiorniczkami, gruszkami czy orzechami. Do takiej pizzy nie pasują ciężkie, majonezowe sosy. Lepszym wyborem będzie oliwa z oliwek. Możesz nadać jej pysznego aromatu, dodając świeże ząbki czosnku albo rozmaryn. Już po kilku dniach poczujesz różnicę. Wybieraj pyszne dodatki i ciesz się fantastyczną pizzą, której nie powstydziliby się prawdziwi Włosi.

Prawdziwa włoska pizza charakteryzuje się odpowiednim składem ciasta, wysokiej jakości składnikami oraz wypiekaniem w piecu opalanym drewnem, gdzie temperatura sięga nawet 500 stopni Celsjusza. Zadbaj, aby potrawa była dobra, a przyciągniesz wielu klientów. Postaw na dobre drewno do pizzy i ciesz się ekologicznym rozwiązaniem!

KONIECZNIE WYPRÓBUJ!

Komentarze

Brak komentarzy na ten moment!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Rejestracja nowego konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego Lub Zresetuj hasło